Elev

Under din studietid har du en fot i arbetslivet och en i skolan vilket innebär att du både får en yrkesexamen och kontakt med arbetslivet. När du tar studenten har du fått kontakt med arbetslivet och arbetslivserfarenhet, vilket ger dig en bra start i ditt kommande yrkesliv.

Behörighetskrav och examensmål

Lärlingsutbildningen har samma behörighetsregler och examensmål som ett skolförlagt yrkesprogram. Du får samma kunskaper som de elever som läser ett yrkesprogram i skolan. En lärlingsutbildning innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan enbart att du lär dig i en annan miljö, en riktig yrkesmiljö, på ett annat sätt. På skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och vissa delar av yrkesämnena som du behöver i ditt yrke.

Bygger på god samverkan

Vi samarbetar med företag som frågar efter lärlingar och som vill delta i yrkesutbildningen. På arbetsplatsen finns utbildade handledare för lärlingen. Det är handledaren som tar hand om och instruerar dig under den tid du är på arbetsplatsen.

Yrkesläraren

Yrkesläraren besöker eleven eller har kontakt med arbetsplatsen ungefär varannan vecka. Dessutom träffar yrkesläraren eleven på skolan. Betyg sätts alltid av en behörig lärare. Handledaren på arbetsplatsen har dock en viktig roll i bedömningen, som förmedlare av elevens kunskaper och var eleven befinner sig kunskapsmässigt. Yrkeslärare och handledare diskuterar innan betyg sätts och du själv görs också delaktig genom återkommande trepartssamtal.

Utbildningskontrakt och försäkring

Skolan godkänner arbetsplatsen innan eleven placeras där. Skolan undersöker arbetsmiljön och att eleven får en handledare som har den utbildning och erfarenhet som krävs. När detta är klart skrivs ett utbildningskontrakt, som bland annat anger vilka delar av utbildningen som ska genomföras på arbetsplatsen.