En väg in i arbetslivet redan innan du slutat skolan

Tobias Karlsson går på Försäljning- och serviceprogrammet i årskurs 2. Han har redan nu fått två olika jobb genom skolan och har bestämt sig för att efter gymnasiet är det jobb som gäller.

I högstadiet kände Tobias att han ville ut och testa något nytt och inte bara sitta i skolbänken varje dag.

– Det var egentligen ett solklart val eftersom det var den enda skolan som hade så mycket praktik. Det är mycket roligare och lättare för mig att lära mig saker ute på en arbetsplats än i skolbänken. Skola fem dagar i veckan i tre år hade inte funkat för mig.

Dessutom påverkar praktiken även skolarbetet positivt.

– När jag väl är i skolan så känner jag att jag gärna vill göra mitt bästa och engagerar mig mer. För de andra dagarna behöver jag inte bry mig alls om skolarbetet, för det känns nästan inte som skola där.

Vad lockade dig att söka Försäljning- och service?

– Det var inte helt klart i början att det skulle bli just Försäljning och service, men jag kände att jag ville jobba med människor och tyckte att det verkade bra. Så det blev det.

Hur är lärarna och sammanhållningen på skolan?

– Lärarna är bra och jag tycker det är lätt att lyssna och lära sig. Det är en bra sammanhållning i klassen även om vi bara är två dagar i skolan och har tre dagar praktik.

Just nu gör Tobias sin praktik på en detaljhandelsbutik och i årskurs 1 var han på en livsmedelsbutik. Han tycker mycket om den arbetsplats han är på och har redan fått erbjudande om att arbeta i butiken.

Hur är det att vara hälften på skola och hälften på arbetsplats?

– Det bästa med skolan är all praktik och att jag får lära mig på arbetsplatsen i stället för att sitta i skolan och lära.

Finns det några utmaningar?

– I ettan var det jobbigare och lite mer långtråkigt eftersom jag var ny och det var lite svårt att komma in i allt nytt. Sen i tvåan var det valfritt val och då blir det mycket roligare eftersom du kan göra något du har mer intresse av. Då känns det som sagt inte som skola alls.

Varför ska man gå på Helsingborgs Lärlingsgymnasium tycker du?

– För att du får en väg in i arbetslivet redan innan du slutat skolan. Det blir lättare att söka jobb och du har arbetslivserfarenhet redan när du går ut gymnasiet, vilket är bra när du ska söka jobb för att kunna ta dig vidare.

– Innan jag sökte runt och hittade Lärlingsgymnasiet hade jag ingen aning om vad jag gav mig in på, så ett tips är att gå på öppet hus eller besöka de skolor du tror passar dig.

Vad gör du efter gymnasiet?

– Jag kommer jobba! Jag har två jobb redan så jag kommer förmodligen fortsätta där till att börja med.