Vill du arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på restaurang, bageri eller i butik?
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du välja mellan två inriktningar, Bageri och konditori eller Kök och servering.
Bageri och konditori ger dig kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ger de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen leder till yrken som bagare eller konditor.
Kök och servering ger dig kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen leder till yrken som till exempel kock, kallskänka, servitris eller servitör.
Du kan läsa mer om programmet på branschsidan DinTalang.se eller på Skolverkets webbplats.
Restaurang och livsmedel
Inriktningar
- Bageri och konditori
- Kök och servering
Sökkod: RL-HLG-K
Vad kan programmet leda till?
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera.
Certifierad yrkesutbildning
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är certifierade av: Vista. Läs mer här.
Poängplaner
Poängplan för HT25 kommer inom kort.
Restaurang och livsmedel
Gymnasiegemensamma ämnen | 600 poäng | År 1 | År 2 | År 3 |
---|---|---|---|---|
Engelska 5 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Historia 1 A 1 | 50 | 0 | 50 | 0 |
Idrott och hälsa 1 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Matematik 1 A | 100 | 100 | 0 | 0 |
Naturkunskap 1 A 1 | 50 | 0 | 50 | 0 |
Religionskunskap 1 | 50 | 0 | 0 | 50 |
Samhällskunskap 1 A 1 | 50 | 50 | 0 | 0 |
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Programgemensamma ämnen | 400 poäng | |||
Hygien | 100 | 100 | 0 | 0 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Service och bemötande 1 | 100 | 100 | 0 | 0 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 | 100 | 0 | 0 |
Individuellt val | 200 poäng | 0 | 100 | 100 |
Gymnasiearbete | 100 poäng | 0 | 0 | 100 |